Histamina i pseudoalergia

Czujesz jakbyś miał alergię, ale nie można znaleźć czynnika, który ją wywołuje? Przeczytaj o nietolerancji histaminy.

Pokrzywka, świąd skóry w różnych miejscach, biegunka, bóle żołądka, wzdęcia, nadmiar śluzu, kichanie, skaczące ciśnienie z tendencją do niedociśnienia, zawroty głowy, problemy z zaśnięciem, migrenowe bóle głowy, problem z uczeniem się i zapamiętywaniem – bardzo dużo objawów ze strony różnych układów, często mylone z innymi schorzeniami – a przyczyną ich wszystkich może być nietolerancja na histaminę. Co to takiego? Czym różni się od alergii i z czym to się je – szybciutko wyjaśniam.

Czytaj dalej Histamina i pseudoalergia

Żołądek – co mu szkodzi i jak o niego zadbać, żeby go zregenerować?

Żołądek – od jego dobrej kondycji zależy nasze trawienie i poniekąd także samopoczucie – kwaśne środowisko żołądka ma za zadanie odpowiednio nadtrawić białka, aby później mogły być rozłożone do aminokwasów, które odżywiają między innymi nasz mózg, mięśnie i inne narządy. Pokrótce przybliżę czego unikać, a na co zwrócić uwagę przy pracy z żołądkiem.

Czytaj dalej Żołądek – co mu szkodzi i jak o niego zadbać, żeby go zregenerować?

Alergia na mleko krowie czy nietolerancja laktozy?

Czym się różni alergia na białka mleko krowiego od nietolerancji laktozy

Polacy lubią mleko. Nie ma co ukrywać. Temat spożywania mleka przez ludzi jest mocno kontrowersyjny ostatnimi czasy. Nie wszyscy wiedzą jak odróżnić nietolerancję na cukier mleczny – laktozę, z którą spokojnie można sobie poradzić w prosty sposób, od faktycznej alergii na białka mleka krowiego.

Czytaj dalej Alergia na mleko krowie czy nietolerancja laktozy?

Gluten free… czyli co to jest ten gluten i czy jest złem

Aktor Ryan Reynolds powiedział, że Ameryka tak boi się glutenu, że można obrabować sklep trzymając w ręku bajgla. O co tu zatem chodzi?

Choć nie jest to już temat aż tak gorący, to nadal mielony w niektórych kręgach. Dieta bezglutenowa. Wśród moich klientów panuje często zakłopotanie jak mówimy o glutenie. Jak pytam czy wiedzą co to w ogóle jest ten gluten – to sporo osób myśli, że to tylko kwestia pszenicy, a inni w ogóle nie wiedzą co to tak naprawdę jest, ale podobno skleja jelita i mózg 😉

Więc słów kilka o glutenie, czy jest on taki zły i czy należy go unikać jak ognia.

Czytaj dalej Gluten free… czyli co to jest ten gluten i czy jest złem

Alergie i alergie krzyżowe – czym są?

O alergiach, alergenach krzyżowych i odczulaniu

Robiąc testy w kierunku alergii, czasem może wyjść cała masa alergenów, z którymi nie mamy kontaktu, a ponoć z nimi reagujemy. I w tym momencie pojawia się myśl – to chyba jakaś ściema! Jak to możliwe? A jednak, możliwe. Przez alergeny oddziałujące ze sobą krzyżowo.

Czytaj dalej Alergie i alergie krzyżowe – czym są?

Profilaktyczne odrobaczanie – czy warto?

Kiedy się odrobaczać – czyli o tym, kiedy nie warto szukać problemu na siłę

Pytanie o moje zdanie w tym temacie pada często. Na różnych forach czy stronach poświęconych „rozmowom o robalach” można słyszeć opinie, że tak jak profilaktycznie odrobacza się zwierzęta, ludzi też powinno. Mam trochę inny pogląd na tą sprawę.

Czytaj dalej Profilaktyczne odrobaczanie – czy warto?

Biorezonans – tak czy nie?

Jak to jest z tym biorezonansem?


Chyba żadna inna metoda diagnostyczna czy terapeutyczna nie budzi tak wielu emocji jak właśnie biorezonans. Około 80%klientów, którzy do mnie trafiają nie są do niej do końca przekonani – przychodzą raczej z ciekawości albo ktoś ich namówił. Skoro ich namówił, to znaczy, że biorezonans im pomógł. Ale każdy musi przekonać się na własnej skórze.

Czytaj dalej Biorezonans – tak czy nie?

Od czego zacząć poprawę zdrowia? Od wody!

Woda – pierwszy krok do zdrowia!

To takie proste i oczywiste. A jednak… Pytam o to wszystkich klientów, którzy do mnie przychodzą – ile wody jest spożywanej w ciągu dnia? Przeważnie pada odpowiedź – wiem, że za mało. Uświadomienie sobie problemu to już pierwszy krok. Teraz drugi – co zrobić, żeby pić więcej. To może ja podpowiem.

Czytaj dalej Od czego zacząć poprawę zdrowia? Od wody!